Petra sau fascinatia naturii si a mintii umane (ep.1)

Motto: E viata pe Pamant!

Am fost in Israel, Iordania si Palestina, ceea ce va doresc si dumneavoastra, cum se spunea pe vremuri la inceputul scrisorilor. Nu am facut pentru prima oara intaiasi data acest drum, aceasta calatorie. Petra si Eilatul au fost singurele destinatii pe care nu le vazusem in prima mea calatorie din Israel, acum 5 ani. Poate va intrebati daca acum sau prima data, aceasta calatorie s-a dorit a fi si un pelerinaj la locurile sfinte. Nu. Nu a fost niciodata asa ceva in ceea ce ma priveste. Nu cred in astfel de demersuri, de actiuni, asa cum nu cred ca Israel este Tara Sfanta. Israel este doar o tara ca atatea altele si atat. Sigur ca zona aceasta din Orient este incarcata cu multa istorie zbuciumata, ca oriunde in lume, si da, este adevarat ca in aceste locuri a trait si a predicat Fiul lui Dumnezeu intrupat in om, adica Isus Hristos, dar de aici si pana la a spune ca Israelul este o tara sfanta, este un drum lung. Asa cum stim din Biblie, sfant este numai Dumnezeu, iar sfintenia Sa se gaseste oriunde se afla Dumnezeu. In consecinta, este sfanta si Europa, si Asia, si Africa, si Americile, si Australia, si Oceania, etc. Faptul ca poporul lui Dumnezeu a calatorit prin Egipt, Palestina si Israel, faptul ca Isus Hristos a umblat si a trait in acele locuri, sigur ca da, acest lucru confera o incarcatura emotionala puternica si speciala tuturor locurilor pe unde Isus a umbalat in carne si oase, dar nu le face automat sfinte, dimpotriva. Ultimele cuvinte ale Salvatorului lumii catre Ierusalim si catre poporul lui, nu au fost si nu sunt deloc magulitoare, dimpotriva, sunt vorbe de mustrare si de regret ca Ierusalimul l-a tradat si nu l-a dorit: „Ierusalime, Ierusalime, care omori pe proroci si ucizi cu pietre pe cei trimisi la tine! De cate ori am vrut sa strang pe copiii tai cum isi strange gaina puii sub aripi, si n-ati vrut! Iata ca vi se lasa casa pustie, caci va spun ca de acum incolo, nu Ma veti mai vedea pana cand veti zice: „Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului!” La iesirea din Templu, pe cand mergea Isus, ucenicii Lui s-au apropiat de El ca sa-I arate cladirile Templului. Dar Isus le-a zis: „Vedeti voi toate aceste lucruri? Adevarat va spun, ca nu va ramane aici piatra pe piatra care sa nu fie daramata.” (Matei)  Profetia Domnului Isus s-a implinit ca toate celelalte, la litera. Piatra peste piatra nu a mai ramas acolo unde alta data se ridica Templul lui Dumnezeu. Ba mai mult, locul nici nu mai apartine acum evreilor, ci arabilor. Intr-adevar, nu a mai ramas piatra pe piatra din Templul evreiesc, exact asa cum a spus Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Astazi am sa va povestesc despre Petra, Orasul secret, Orasul ascuns, Orasul pierdut si regasit, Orasul rosu, Orasul trandafiriu, Orasul roz, asa cum o sa vedeti si din fotografii, Orasul de piatra din Iordania. A doua minune a lumii moderne, dupa Marele zid chinezesc. Petra, un oras in niste locuri locuite cu 1200 de ani inainte de Hristos, de catre edomiti, si cucerit in 312 iH de catre nabateeni, care isi fac aici propria capitala. Petra, cucerit pentru prima oara de romani prin generalul roman Pompei, in anul 63-64 iH, a ramas totusi independent, si a devenit parte a Imperiului Roman, doar sub imparatul Traian, la 106 dH. Petra, patrimoniu UNESCO, si cea mai importanta atractie turistica a Regatului Iordanian. Petra, un loc incarcat de istorie si de legende. Petra, un loc magic, senzational, straniu, minunat. Petra, capitala Regatului nabateenilor, un popor de origine semita. Petra, centrul comertului cu mirodenii si nu numai. Petra sau fascinatia culorilor si a luminilor, a umbrelor si a frumusetii pietrelor si a naturii, a vietii si a mortii, a omului si a mintii lui inventive. Prea multe cuvinte nu am sa mai scriu, pentru ca imaginile vor vorbi de la sine. Enjoy! Toate fotografiile sunt facute de mine.

Am plecat din Bucuresti noaptea, si am aterizat dimineata devreme la Tel Aviv , cand orasul inca dormea, si incepea timid sa se trezeasca.

IMG_2859 img_2892[1] img_2896[1] IMG_2903 IMG_2908 IMG_2913

Parasim Tel Aviv-ul si plecam prin desert spre Eilat, unde vom sta doua zile la plaja, baie in Marea Rosie, vizite in statiune, si peste tot unde merita sa mergem, iar dupa cele doua zile de relaxare, vom pleca mai departe spre Iordania, sa vedem Petra. Desertul pe care il vom strabate pana la Eilat, are si el farmecul lui, fara doar si poate. Astazi este strabatut atat de beduini pe camile, cat si de sosele impecabile pe care se poate merge foarte bine cu masina. Vom vedea pe acest drum, o parte din drumul exodului poporului evreu prin acest desert. Prin aceste locuri au mers evreii in drumul lor spre tara Canaanului. Va las sa vedeti singuri. Este fascinant!

IMG_2929 IMG_2934 IMG_2935 IMG_2936 IMG_2944 IMG_2947 IMG_2949 IMG_2971 IMG_2981 IMG_2986 IMG_2987 IMG_2988 IMG_2991 IMG_2993 IMG_2996

Dupa cele doua zile de relaxare din Eilat, voi pune fotografii din Eilat in alt post, plecam spre Iordania, ca sa vizitam Petra, a doua minune a lumii noastre, si nu numai. Vom strabate de data aceasta desertul iordanian, facand si el parte din drumul exodului poporului evreu. Statiunea Eilat este exact la granita cu Egiptul si Iordania. Ambele granite snt extrem de aproape una de cealalta. Parasim Israelul pe la granita de langa Eilat si Aqaba sau Akaba, din Iordania, si plecam pe Drumul Imparatilor spre Petra, capitala Regatului nabateenilor. Veti vedea in fotografii si corturile beduinilor, instalate in plin desert. Sunt negre. Apoi, incet, incet ne apropiem de Petra, si incepe sa se vada asezarea, localitatea de la intrarea in anticul oras, Petra. Ceea ce m-a impresionat in mod deosebit in aceasta calatorie, si nu m-a impresionat numai pe mine, a fost si este, indarjirea si incapatanarea cu care oamenii acestor locuri, fie ca sunt evrei sau arabi, smulg acestor deserturi, orice seva de viata posibila. Ajuta natura in orice mod cu putinta, astfel ca si natura sa fie darnica cu ei. Fiecare strop de apa este pretios, fiecare planta, fiecare fir de iarba, fiecare floare, fiecare arbust, fiecare pom. Este impresionant sa vezi asta! M-am gandit deseori la cat de binecuvantati suntem noi romanii din acest punct de vedere, cat de bogati suntem, si cat de mult ne batem joc de tot ceea ce avem! Daca noi traiam in conditiile in care traiesc evreii, egiptenii, iordanienii, palestinienii, etc, cred ca dispaream de mult ca popor. Pe noi binecuvantarile lui Dumnezeu, ne-au transformat intr-un popor lenes si hot. Nu mai stim ce inseamna munca adevarata, sustinuta, inventivitatea, etc… ca sa supravietuiesti in aceste conditii vitrege. Pacat! Noi romanii, nu numai ca nu suntem in stare sa apreciem tot ceea ce avem, dar ne mai si batem joc de toate bogatiile tarii noastre. Ne-am obisnuit sa ne multumim cu putin, sa acceptam tot ceea ce ni se intampla, fara sa cracnim prea mult. Am ajuns niste indolenti, niste slabanogi mintal. Sa lasam impotenta noastra proverbiala, si sa vedem ce au facut altii, in plin desert, cu cateva mii de ani inaintea dacilor liberi, de care suntem atat de mandri.

IMG_3240 IMG_3250 IMG_3270 IMG_3273 IMG_3295 IMG_3297 IMG_3302 IMG_3304 IMG_3311 IMG_3314 IMG_3319 IMG_3344 IMG_3345 IMG_3353 IMG_3361 IMG_3364 IMG_3367 IMG_3368 IMG_3369 IMG_3370 IMG_3373 IMG_3375 IMG_3380 IMG_3382 IMG_3388 IMG_3393 IMG_3395 IMG_3398 IMG_3409 IMG_3414 IMG_3415 IMG_3417 IMG_3418 IMG_3419 IMG_3421 IMG_3424 IMG_3432 IMG_3447 IMG_3464 IMG_3466 IMG_3468 IMG_3469 IMG_3474 IMG_3477 IMG_3478 IMG_3487 IMG_3490 IMG_3493 IMG_3497 IMG_3500 IMG_3502 IMG_3504 IMG_3506 IMG_3507 IMG_3510 IMG_3513 IMG_3517 IMG_3523 IMG_3525 IMG_3526 IMG_3545 IMG_3553 IMG_3556 IMG_3558 IMG_3559

Aceasta minunata si complexa excursie, a fost organizata de agentia de turism „C&D Partner Tour„, avandu-l ca ghid, pe profesorul, pastorul si arheologul, Traian Aldea.

(va urma)

Cu respect,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 gânduri despre „Petra sau fascinatia naturii si a mintii umane (ep.1)

  1. Minunat! Foarte impresionant! Fotografii in care ai reusit sa transmiti perfect monumentalitatea locurilor. In unele ai impresia ca lumina curge pe peretii stincilor si asemenea unui riu curge pe ulitele inguste!

  2. „Intre miliardari, milionarul se simte cersetor” Asa e cu toate cele, de la sanatate, intelegere,……., pina la bogatiile naturii. Omul (in general) invata sa le aprecieze doar cind ii lipsesc!

  3. Dănuț, care-i chestia cu: „Comentariul tău e în așteptare ? Ce aduce cu ea această așteptare ? Din câte te cunosc ești dușmanul cenzurii. Sau poate mă înșel ?

    • Aceasta asteptare, aduce cu ea faptul ca eu trebuie sa aprob comentariile.
      Nu le pot lasa libere total, desi mi-asi dori, pentru ca tot felul de imbecili, ar profita de ocazie, ca sa-si verse aici si in alte parti pe unde se poate, tot hardaul lor cu dejectii mintale pestilentiale si foarte urat mirositoare! Pentru a preantampina asa ceva, orice comentariu trebuie aprobat de mine. Asta-i tot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s