Omul puternic

“Fantezia Strongman” – pericolul alunecării SUA spre dictatură, explicat magistral de istoricul Timothy Snyder

Asa arata desfasuratorul real al alunecarii oricarei tari democratice in dictatura. Ceea ce veti citi in continuare, este absolut genial, exceptional, magistral sintetizat. Bravo domnule Timothy Snyder! Asa arata drumul spre dictatura, si asa arata dictatura. Perfect explicat, TOTUL, pas cu pas.

„Fantezia Strongman”

„Destul de mulți americani agreează ideea guvernării unui om puternic. De ce nu un dictator care va duce lucrurile la bun sfârșit?

Am trăit în Europa de Est când amintirile despre comunism erau proaspete. Am vizitat regiuni din Ucraina unde Rusia și-a impus regimul de ocupație. Am petrecut zeci de ani citind mărturii ale unor oameni care au trăit sub stăpânirea nazistă sau stalinistă. Am văzut gropi ale morții, unele vechi, altele proaspăt săpate. Și am prieteni care au trăit sub regimuri autoritare, inclusiv prizonieri politici și supraviețuitori ai torturii. Unii dintre oamenii în care am avut cea mai mare încredere au fost asasinați. Regula «Strongman» este o fantezie. Esențială pentru aceasta este ideea că un om puternic va fi omul tău puternic. El nu va face asta. Într-o democrație, aleșii ascultă alegătorii. Luăm asta ca de la sine înțeles și ne imaginăm că un dictator ne-ar datora ceva. Dar votul pe care i l-ați acordat vă afirmă irelevanța. În dictatură, omul puternic nu ne datorează nimic. Suntem abuzați și ne obișnuim.

O altă iluzie plăcută este că omul puternic va uni națiunea. Dar un aspirant dictator va pretinde întotdeauna că unii aparțin națiunii, iar alții nu. El va defini grup după grup ca fiind «inamicul». Asta te-ar putea face să te simți bine atât timp cât crezi că ești pe partea dreaptă a liniei. Dar acum frica este esența vieții. Politica dintre noi și ei, odată începută, nu se termină niciodată.

Visăm că un om puternic ne va lăsa să ne concentrăm asupra Americii. Dar dictatura deschide țara noastră spre tot ce are lumea de oferit. Un om puternicamerican se va măsura după bogăția și puterea altor dictatori. El se va împrieteni cu ei și va concura cu ei. De la ei va învăța noi moduri de a asupri și de a-și exploata propriul popor.

Cel puțin, spune fantezia, omul puternic va duce lucrurile la bun sfârșit. Dar puterea dictatorială de astăzi nu se referă la a obține ceva pozitiv. Este vorba despre a împiedica pe oricine altcineva să realizeze ceva. Omul puternic este într-adevăr omul slab: secretul lui este că-i face pe toți ceilalți mai slabi.

Nesupus legii și alegătorilor, dictatorul nu are niciun motiv să ia în considerare nimic dincolo de interesele sale personale. În secolul XXI, acestea sunt simple: a muri în pat ca miliardar. Pentru a se îmbogăți și pentru a rămâne în afara închisorii, omul puternic dezmembrează justiția și înlocuiește funcționarii publici cu loiali ai săi.

Noii birocrați nu vor avea niciun simț al răspunderii. Funcțiile guvernamentale de bază se vor defecta. Cetăţenii care doresc acces la aceste funcții vor învăţa să dea mită. Birocrații aflați în funcție datorită apartenenței la grupul omului puternic vor fi corupți, iar cetățenii vor fi disperați. Corupția devine rapid starea de normalitate, fără a mai fi pusă la îndoială.

Pe măsură ce fantezia guvernării unui om puternic se estompează în dictatura de zi cu zi, oamenii își dau seama că au nevoie de lucruri precum apă sau școli, sau cecuri de asigurare socială. În măsura în care astfel de bunuri sunt disponibile sub o dictatură, ele vin cu un preț moral și financiar. Când mergi la un birou guvernamental, va fi de așteptat să-ți declari loialitatea personală față de omul puternic.

Dacă ai o plângere cu privire la aceste practici, ghinion! Americanii sunt oameni legaliști, și mulți dintre noi presupunem că putem merge la poliție sau putem da în judecată. Dar când votezi un om puternic, renunți, de fapt, la statul de drept! În instanță, doar loialitatea și bogăția vor conta. Americanii care nu se tem de poliție vor învăța să facă acest lucru. Cei care poartă uniforma trebuie fie să demisioneze, fie să devină executanții capriciilor unui bărbat – omul puternic.

Cu excepția dictatorului, a familiei și a prietenilor lui, toată lumea devine mai săracă. Sistemul de piață depinde de concurență. Sub un om puternic, nu va exista așa ceva. Clanul omului puternic va fi favorizat de guvern. Inegalitatea noastră de bogăție, destul de gravă deja, se va agrava. Oricine speră în prosperitate va trebui să caute patronajul oligarhilor oficiali. Conducerea unei mici afaceri va deveni imposibilă. De îndată ce obții orice fel de succes, cineva care-și dorește afacerea te denunță.

În fantezia omului puternic, politica dispare și totul este clar și luminos. De fapt, o politică tristă pătrunde totul. Nu poți conduce o afacere fără amenințarea cu denunțul. Nu poți obține servicii de bază fără umilință. Te simți prost cu tine însuți. Te gândești la ceea ce spui, deoarece poate fi folosit împotriva ta mai târziu. Ceea ce faci pe internet este înregistrat pentru totdeauna și te poate duce la închisoare.

Spațiul public se închide în jurul tău. Nu poți scăpa la bar sau la sala de bowling, deoarece tot ce spui este monitorizat. Persoana de pe scaunl alăturat sau de pe banda următoare s-ar putea să nu te predea, dar trebuie să presupui că o va face. Dacă ai un tricou sau un autocolant cu un mesaj, cineva te va raporta. Chiar dacă repeți doar cuvintele dictatorului, cineva poate minți despre tine și astfel te poate denunța. Și atunci, dacă ai votat pentru omul puternic, vei fi confuz. Dar nu ar trebui să fii. Pentru asta ai votat.

Denunțul devine un comportament obișnuit. Fără lege și vot, denunțarea altora îi ajută pe oameni să se simtă în siguranță. Sub conducerea omului puternic, nu poți avea încredere în colegii sau prietenii tăi ori chiar în familia ta. Frica politică nu numai că ia tot spațiul public, ea corupe toate relațiile private. Și în curând îți consumă gândurile. Iar dacă nu poți spune ceea ce gândești, pierzi urma a ceea ce crezi. Încetezi să fii tu însuți.

Dacă ai un atac de cord și mergi la spital, trebuie să-ți faci griji că numele tău este pe o listă. Îngrijirea părinților în vârstă este brusc în pericol. Acel pat de spital sau locul într-un azil de bătrâni nu mai este asigurat. Dacă atragi atenția asupra ta, rudele în vârstă vor fi aruncate în stradă. Nu așa funcționează America acum, dar așa funcționează întotdeauna regimurile autoritare.

În fantezia omului puternic, nimeni nu se gândește la copii. Dar frica în jurul copiilor este esența puterii dictatoriale. Chiar și oamenii curajoși se abțin pentru a-și proteja copiii. Părinții știu că copiii pot fi luați în vizor și bătuți. Dacă părinții ies din linie, copiii își pierd orice șansă de a merge la universitate sau rămân fără locul de muncă.

Școlile se prăbușesc oricum, deoarece un dictator vrea doar mituri care să-i justifice puterea. Copiii învață la școală să se denunțe unii pe alții. Fiecare generație viitoare trebuie să fie mai docilă și mai ignorantă decât cea anterioară.

Timpul cu copiii mici îi stresează pe părinți. Fie copiii tăi repetă propaganda și-ți spun lucruri despre care știi că sunt greșite, fie îți faci griji că vor afla ce este corect și vor avea probleme.

Într-o dictatură, părinții nu le mai spun copiilor ce gândesc, pentru că se tem că copiii lor o vor repeta în public. Și odată ce părinții nu-și mai spun părerea acasă, nu mai pot crea o familie de încredere. Chiar și părinții care renunță la onestitate trebuie să se teamă că într-o zi copiii lor vor afla adevărul, vor acționa și vor fi întemnițați.

Odată ce începe acest proces, este greu de oprit. În stadiul actual al fanteziei omului puternic, oamenii își imaginează un experiment interesant. Dacă nu le place conducerea oamenilor puternici, cred ei, pot alege pe altcineva data viitoare. Acest lucru este o iluzie. Dacă ajuți un om puternic să ajungă la putere, elimini democrația. Arzi acel pod din spatele tău pe care puteai să te repliezi. Fantezia omului puternic se dizolvă, iar dictatura reală rămâne.

Cel mai probabil, nu vei fi ucis sau nu vei fi obligat să ucizi. Dar în mijlocul tristeții vieții sub dictatură, este o responsabilitate întunecată pentru moartea altora. Iar când vor începe crimele, veți ști că nu este vorba despre unitate, despre națiune sau despre finalizarea lucrurilor. Cei mai buni americani, trădați de tine când vei vota, vor fi uciși din pofta și pentru averea unui dictator. Tragedia ta va fi că vei trăi suficient pentru a înțelege asta.”

Timothy Snyder

Orice asemanare cu romanica, statul esuat in bratele mafiei comunisto-securiste cu ajutorul romanilor, nu este intamplatoare. Noi traim intr-o democratie originala, comunisto-fascisto-securista, care ne face tot ceea ce citim aici, in acest articol.

Absolut remarcabil este descris intreg procesul instalarii unei dictaturi, plecand de la democratie. Scurt si la obiect, autorul a cuprins toti pasii, si toate efectele alegerii dictaturii in locul democratiei. Exact asa este! O parte din cele descrise, adica efectele dictaturii si traiul in dictatura, eu le-am trait personal, jumatate de viata, in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu, criminalul comunist, adulat acum de toti oligofrenii retardati ai Romaniei. Paradoxal sau nu, este faptul ca si ASTAZI, traim sub o mare parte a efectelor dictaturii, descrise aici: demantelarea justitiei si aservirea ei politicienilor, politia/militia si jandragneria, sunt aservite si ii slujesc doar pe potentatii zilei, nu pe noi cetatenii de rand, nepasarea autoritatilor, disolutia statului si aservirea lui in totalitate, doar unor grupuri de interese mafiote, ca partidele politice care doar mimeaza democratia, in timp ce toti isi umfla buzunarele si ne calaresc cu impozite, inflatie, subdezvoltare, etc. Asa cum se spune si in acest articol, pe toti acesti nemernici ticalosi, Ciuma Rosie-Galbena, PSD-PNL-UDMR, care este de fapt PCR (Partidul Comasat Roman) in care s-au comasat toti comunistii-securistii si fascistii din romanica, pe care gloata romaneasca ii tot voteaza de ani si ani de zile, niste hoti, corupti, mincinosi si criminali, pe toti acestia ii doare fix in plachiuri de noi si de nevoile noastre, de viata noastra. Murim cu zile prin spitale, fara medicamente sau arsi de vii, murim pe drumurile proaste, iar legea este doar pentru politicieni si interlopi, care sunt protejati de institutiile statului esuat, romanica. Cand o sa va duceti la vot in timpul vietii dumneavoastra, ganditi-va la ceea ce ati citit aici, si nu uitati, fascismul si comunismul, nu sunt solutii pentru omenire, sunt regimuri satanice, criminale, dictatoriale si aducatoare de robie, moarte si saracie. Libertatea si democratia sunt ceea ce ne trebuie, in lumea pacatului si a mortii, unde nu exista altceva mai bun.

Sursa: site-ul ZIARISTII (ziaristii.com).

Link-ul lor este acesta: https://ziaristii.com/fantezia-strongman-pericolul-alunecarii-sua-spre-dictatura-explicat-magistral-de-timothy-snyder/

Ai pup iu ol!

Lasă un comentariu